انواع نورپردازی در عکاسی پرتره

انواع نورپردازی در عکاسی پرتره

شکل‌دهی به صورت یک از موارد مهمی است که عکاسان حرفه‌ای و آماتور از آن غافل می‌شوند درحالیکه می‌تواند یک عکس متوسط را به عکسی خوب تبدیل کند. تمامی کاری که باید انجام داد به قرارگیری صورت نسبت به نور مربوط می‌شود. به عبارت دیگر، کمی جابجایی صورت یا Key Light تمام چیزی است که باید در شکل‌دهی صورت مورد نظر قرار بگیرد.

به هنگام عکاسی پرتره، چهار نوع نورپردازی با نام‌های زیر مد نظر قرار می‌گیرند:

  • «نورپردازی کوتاه» (Short Lighting)
  • «نورپردازی رامبرانت» (Rembrandt Lighting)
  • «نورپردازی گسترده» (Broad Lighting)
  • «نورپردازی پروانه‌ای» (Butterfly Lighting)

سایر شکل‌های نورپردازی نیز از طریق چینش بالا بدست می‌آیند که از جمله آن‌ها می‌توان به «نورپردازی حلقه‌ای» (Loop Lighting) و «نورپردازی یک‌طرفه» (Split Lighting) اشاره کرد.

نورپردازی کوتاه

نورپردازی کوتاه، کوچک‌ترین بخش صورت را روشن می‌کند که نسبت به دوربین در نقطه‌ای دورتر قرار گرفته است. اگر به عکس زیر دقت کنید می‌بینید که پهن‌ترین بخش صورت – از گوش‌ تا چانه – نزدیک دوربین قرار گرفته و در سایه است. این نوع از نورپردازی سبب می‌شود تا چهره‌ای لاغرتر را به همراه برجسته ساختن دهان و گونه‌ها نمایش دهیم.

البته به یاد داشته باشید این نورپردازی برای همه سوژه‌ها کاربرد ندارد. به طور مثال اگر سوژه شما قدبلند و با صورتی کشیده باشد، عکس نهایی حاصل از این نورپردازی، چهره‌ای لاغر را نمایش می‌دهد.

نورپردازی در آتلیه

نورپردازی کوتاه

برای انجام این نورپردازی، سوژه خود را در مقابل دوربین با زاویه‌ای مایل قرار دهید به گونه‌ای که گوش، روبروی دوربین و چشمِ دورتر، از نگاه دوربین، نمایان باشد. حال، Key Light را به شکلی تغییر دهید که زاویه‌ای در حدود ۹۰ درجه با دوربین بسازد و ارتفاع آن‌را بین ۵۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر بالاتر از سوژه قرار دهید تا جایی که همچنان نورِ داخل چشم موسوم به «Catch Light» مشخص باشد.

ارتفاعی که نور را قرار می‌دهید به صورت سوژه و اندازه سافت‌باکس – یا تجهیزات مشابه – بستگی دارد. هدف اصلی این است که سایه‌ها رو به پایین باشند تا به بینی و گونه شکل دهند.

 

نورپردازی در آتلیه

نورپردازی رامبرانت کوتاه

نورپردازی رامبرانت، نام خود را از نقاشی این نقاش بزرگ گرفته است. او در نقاشی خود سعی داشت نوری به شکل مثلث معکوس را در زیر چشم و در بخش سایه صورت، نقاشی کند. این شکل از نور به دلیل عبور قطری آن از صورت ایجاد می‌شود به گونه‌ای که نور از بالای بینی تا گونه عبور کند.

نورپردازی در آتلیه

نورپردازی رامبرانت کوتاه

در عکس بالا، نورپردازی رامبرانت به کمک تکنیک نورپردازی کوتاه بدست آمده است. این شکل از نورپردازی برای چهره‌های گرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما در تصویر زیر، از «نورپردازی یک‌طرفه» (Split Lighting) استفاده شده است. در این تکنیک، نور به یک طرف صورت حرکت داده می‌شود. برای رسیدن به این تصویر نیز به طور معمول می‌توان از نورپردازی کوتاه استفاده کرد به طوریکه صورت سوژه کاملا مقابل دوربین قرار بگیرد.

 

نورپردازی در آتلیه

نورپردازی یک‌طرفه

نحوه ایجاد نورپردازی رامبرانت کوتاه

برای این‌که نورپردازی رامبرانت کوتاه داشته باشید، سوژه خود را با زاویه‌ای مایل در مقابل دوربین قرار دهید به شکلی که گوش، روبروی دوربین و چشمِ دورتر، نمایان باشد. در این زمان، Key Light را حرکت دهید تا زاویه‌ای ۹۰ درجه نسبت به دوربین پیدا کند و ارتفاع آن‌را نیز بین ۵۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر از سوژه تنظیم کنید. بهتر است «Catch Light» در موقعیت ساعت ۱۰ یا ۱۱ در چشم قرار داشته باشد.

با این تنظیمات، نور به طور طبیعی و رو به پایین به سوژه تابیده می‌شود. به یاد داشته باشید که بینی باید سایه‌ای برای گونه ایجاد کند و نوری که از لبه بینی عبور می‌کند، سبب روشنایی ناحیه زیر چشم شود.

 

نورپردازی در آتلیه

نورپردازی گسترده

نورپردازی گسترده معمول‌ترین نوع نورپردازی در آتلیه به شمار می‌آید. این نوع از نورپردازی، پهن‌ترین بخش صورت را در نزدیکی دوربین یعنی از گوش تا چانه، روشن می‌کند. در این نوع نورپردازی، آزادی عمل بیشتری برای سوژه پیش‌بینی شده است چراکه با حرکت کردن سوژه، صورت در سایه‌ها گم نمی‌شود. همچنین، برای افرادی که صورت کشیده و لاغری دارند نیز بسیار مناسب است.

نورپردازی در آتلیه

نورپردازی گسترده

نحوه ایجاد نورپردازی گسترده

برای تنظیم نورپردازی به این شکل باید نور آتلیه را با زاویه‌ای در حدود 45 درجه‌ نسبت به محور دوربین تنظیم کنید. برای شکل‌دهی به صورت با سایه‌های بیشتر، نور را اطراف محور دوربین به چپ یا راست حرکت دهید.

 

نورپردازی در آتلیه

نورپردازی پروانه ای

نورپردازی پروانه‌ای به شکل سایه‌های ایجاد شده در زیر بینی اشاره دارد. خواهید دید که اگر سوژه به سمت چپ یا راست حرکت کند، نورپردازی پروانه‌ای به نورپردازی گسترده تبدیل می‌شود. در نتیجه، این تکنیک برای صورت‌های لاغر و کشیده مناسب است.

نورپردازی پروانه‌ای

در تصویر زیر نحوه چینش تجهیزات برای دست‌یابی به نورپردازی پروانه‌ای را مشاهده می‌کنید. برای این‌که کار شما در تنظیم نور ساده‌تر شود بهتر است از یک بوم یا پایه بلند برای این کار کمک بگیرید. نور در صورت امکان باید در مرکز قرار بگیرد و سایه‌هایی رو به پایین ایجاد کند.

 

 

نورپردازی در آتلیه